• Pages

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 659 other followers

  • RSS Florin Carare tweets

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • Florin Carare Business page

  • Advertisements

Ce sunt cursurile de puericultura pentru viitorii tatici ? Un avantaj legislativ tinut sub tacere.

Cursuri pentru parinti : Cursul cu atestat de puericultura pentru viitorii tatici. Un concediu suplimentar acordat pentru tata.

Prin legea 210/31.12.1999 privind concediul paternal se acorda viitorilor tatici drepturi deloc neglijabile, drepturi oferite acestora de catre angajator. Astfel, potrivit art.2, alin.1, taticii asigurati in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat – angajati, salariati, au dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, ceea ce inseamna ca imediat dupa nasterea copilului, proaspatul tatic primeste 5 zile lucratoare libere platite. Acest beneficiu legislativ li se face cunoscut si le este acordat viitorilor tatici de catre Angajator.

Ceea ce nu li se aduce la cunostinta viitorilor tatici, fapt care este revoltator, este ca acest concediu paternal de 5 zile lucratoare poate fi majorat cu alte 10 zile lucratoare platite cu conditia ca acestia sa obtina atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, de ingriirea nou-nascutului si sugarului. Este vorba astfel de un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, interval in care proaspatul tatic sa-i fie de ajutor tinerei mamici in ingrijirea bebelusului. Dupa doar 5 zile de la nastere, nicio mamica nu este perfect refacuta fizic si psihologic. Ea are inca nevoie de mult ajutor din partea sotului, a familiei.

Atunci cand tanara familie nu are suport din partea altor membri ai familiei – parinti, bunici, matusi etc., concediul paternal integral de 15 zile lucratoare se dovedeste a fi solutia salvatoare pentru a avea un start sanatos si natural in ingrijirea nou-nascutului. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul ca imediat dupa nastere, proaspatul tatic are responsabilitatea declararii nasterii copilului la institutiile de stat, ceea ce implica absenta sa de langa sotie.

Care este realitatea informarii viitorilor parinti privind drepturile lor?

Din statisticile MotherHood Center ianuarie 2009 – aprilie 2010 realizate in urma completarii formularelor de feedback de catre participantii la cursul de puericultura organizat in cadrul acestui centru, respectiv 450 tatici, rezulta ca doar 7% au fost informati de catre Angajatori despre cursul de puericultura/ atestatul de puericultura/ legea 210/1999 privind concediul paternal. Cei 93% din lotul de tatici stiu despre aceste beneficii din alte surse: anturaj (prieteni, colegi etc.) si internet (forumuri, site-uri de specialitate etc). Tot din analiza statisticilor, se poate spune ca taticii participanti la aceste cursuri au de cele mai multe ori un statut profesional inalt, toti, dar absolut toti cu studii superioare, activand in companii renumite, institutii bancare, firme IT&C etc.

In ce consta cursul de puericultura?
Cursul de puericultura implica transmiterea de catre medicul de familie, medicul pediatru sau medicul neonatolog a unor notiuni si masuri de ingrijirea bebelusului. Astfel, viitorul tatic invata cum sa aiba grija de bebe: sa-i schimbe scutecele, sa-i faca baie, sa-l imbrace/dezbrace, sa-l tina in brate, sa-l culce, sa-l hraneasca cu biberonul, totul de la A la Z.

De cele mai multe ori din lipsa de timp sau alte motive, medicii de familie nu isi asuma sustinerea unui curs de puericultura si deci, nici emiterea certificatului de puericultura. Ceea ce-i ramane de facut viitorului tatic care isi doreste sa obtina atestatul de puericultura este sa se orienteze catre centre care sustin astfel de cursuri (ex. MotherHood Center).  In acest sens el trebuie sa intrebe cine sustine cursul, ce specialitate are persoana respectiva, intrucat poate sa participe la curs, iar atestatul emis sa nu fie valid si implicit sa nu beneficieze de concediul paternal majorat.

Este adevarat ca in lege se specifica doar medicul de familie si aceasta pentru ca orice persoana salariata este asigurata (asigurari sociale de sanatate), avand astfel acces direct la specialistul care-i poate sustine cursul si elibera atestatul de puericultura. In timp ce medicul de familie are pacientura, prin specialitatea sa, de la 0 la 100 ani (in unele cazuri si mai mult), medicul pediatru si neonatolog sunt practic specialistii care se ocupa cu ingrijirea copiilor, in primul caz de la 0 la 18 ani, in cel de-al doilea caz 0-1 an, acestia fiind practic puericultorii, cei care ne ajuta sa ne crestem si ingrijim copiii. Astfel, cursul sustinut si atestatul de puericultura emis de catre acestia din urma sunt valide.

Cursul de puericultură poate fi tinut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după nasterea copilului.
În urma verificarii notiunilor dobandite,  medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

 

Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însusirea notiunilor si cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura si parafa medicului de familie.

Model atestat de absolvire a cursului de puericultura :

 

Cabinet medical individual de familie
__________________________

 

 

ATESTAT
de absolvire a cursului de puericulturã

Dl. _________________________________________, avand CNP __________________, posesor al B.I./C.I. seria ___ nr _________, eliberat/ã de _________________ la data de ____________, domiciliat in ___________________________________________________, incadrat la _____________________________, asigurat la Casa de Asigurãri a ________________, posesor al carnetului de asigurat seria ____________, a insusit temeinic notiunile elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, necesare participãrii efective a tatãlui la ingrijirea copilului nou-nãscut, prezentate in cadrul cursului de puericulturã tinut la cabinetul medicului de familie.

Prezentul atestat se elibereazã pentru a-i servi asiguratului la acordarea concediului paternal, in conditiile prevederilor art.4 alin.(1) din Legea nr.210/1999 privind concediul paternal si art.7 din Hotãrirea Guvernului nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr.210/1999.

 

Data . . .

Semnãtura si parafa medicului de familie

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: