Viitoarea reforma a sanatatii, intre realitate si viziune

Atentie la cei care promit castiguri pentru adeziuni la viitoarele case private de sanatate, la seminarii se bat campii de oportunitatea viitoarei reforme….

Reforma sistemului de sanatate, care va presupune transferul treptat al banilor colectati de stat in sectorul privat si infiintarea unor case private de sanatate dupa modelul pensiilor private, a atras si oportunisti dornici de castiguri rapide, care se substituie societatilor de asigurare si brokerilor autorizati de CSA pe piata de asigurari.

In prezentarile seminariilor se evita anumite lucruri reale care ar speria oamenii, cum ar fi certificarea oamenilor ca agenti de asigurari, care costa 220 ron, cursul de 50 ore e pe la 1.000 ron. ( pentru agentii noi care nu au cod RAF)

Actele normative cu privire la dobândirea calitatii de agent de asigurare sunt Legea nr. 32/2000 si Ordinul nr. 10/2007 pentru punerea în aplicare a Normelor privind Registrul intermediarilor în asigurari si/sau reasigurari.

Conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca o persoana fizica pentru a dobândii calitatea de agent de asigurare:
a) sa fie absolvent de liceu cu diploma;
b) sa detina din partea unui asigurator o autorizatie valabila de a actiona în numele acestuia, denumita contract de agent;
c) sa aiba în vigoare un contract de asigurare de raspundere civila profesionala a carui valoare sa fie de 1500 euro/eveniment si 3000 euro suma agregata pe an, fara fransiza;
d) sa nu aiba cazier judiciar pentru infractiuni contra patrimoniului sau pentru infractiuni prevazute de legislatia financiar-fiscala;
e) sa îndeplineasca cerintele legale în vigoare, privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea în legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor;
f) sa se bucure de o buna reputatie.

Aceste firme, care actioneaza in afara Legii potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), au inceput sa recruteze diferite persoane, puse apoi sa faca rost de adeziuni de la populatie la viitoarele Case Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ce vor fi create in sistem privat. Astfel, persoanelor recrutate drept consultant li se fac promisiuni de ”obtinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei”, daca achita in prealabil si o taxa de training.

Deoarece, de anul viitor este posibil ca sistemul de sanatate sa se fie privatizat, acesti samsari mizeaza pe precedenta colectare de adeziuni din 2008 pentru fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), unde erau vizati sa adere peste 4,5 milioane de romani. Acum sunt de 3 ori mai multi aderenti, iar aceste firme spera sa vanda listele finale catre asiguratori la sume fabuloase.

CSA precizeaza ca activitatile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurari, sunt in afara legislatiei in vigoare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei.

“Avertizam ca activitatea acestor societati comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Aceasta atentionare reprezinta un demers necesar de a apara interesele acestora, dar si de a proteja imaginea industriei de asigurari. Asigurarile nu se fac prin adeziuni, ci prin incheierea unor contracte in schimbul platii unor prime de asigurare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

CSA subliniaza ca toate formele de asigurare, indiferent ca acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se incheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari.

Potrivit Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor „intermediari in asigurari sunt persoanele fizice sau juridice, denumite in continuare broker de asigurare, asistent in brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfasoara activitate de intermediere in asigurari, in schimbul unui/unei comision/remuneratii, autorizat sau inregistrat in conditiile stabilite de prezenta lege si de normele emise in aplicarea acesteia, precum si intermediarii din statele membre care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitate de intermediere in asigurari, conform dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, dupa caz”.

Anual peste 5 miliarde de euro se cheltuiesc in domeniul sanatate din fonduri publice, care provin de la CNAS si de la Ministerul Sanatatii. La acestea se adauga plati facute direct de catre pacienti si bani piata serviciilor medicale private, de pana la 1 miliarde de lei. Cu toate acestea, Romania se confrunta cu probleme legate de finantarea sistemului public de sanatate, care este finantat de stat, precum si cu probleme referitoare la calitatea serviciilor medicale. In contextul in care cresterile de taxe nu reprezinta o decizie populara, o implicare sporita a sectorului privat pare inevitabila.

Ca urmare, un proiect de lege realizat de Ministerul Sanatatii vizeaza transferul treptat al contributiilor, care vor ramane obligatorii, catre case private de sanatate. Acestea vor intra in concurenta si vor fi infiintate de asiguratori, care ar urma sa acopere servicii obligatorii de sanatate se supun legii care reglementeaza supravegherea asiguratorilor in Romania, conform prevederilor Legii 32/2000 cu modificarile si completarile ulterioare. Supravegherea se concentreaza pe aspectul financiar, si anume daca pozitia financiara a asiguratorului este suficient de puternica pentru a acoperi obligatiile pe care si le asuma si daca procesele sale de afaceri sunt organizate intr-un mod care sa asigure continuitatea activitatii societatii pentru ca aceasta sa poata continua sa-si onoreze obligatiile pe viitor. Aceasta supraveghere se extinde si asupra asiguratorilor de sanatate precum si asupra agentilor de asigurare si a celorlalte canale de distributie.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA – Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC – Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS – Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.

Asigurari de toate tipurile si consultanta financiara gratuita. tel. 0762 655745 Florin Carare , Oras Buhusi , Judet Bacau

Asigurari de toate tipurile si consultanta financiara gratuita.
tel. 0762 655745 Florin Carare ,  agent de asigurare, Oras Buhusi , Judet Bacau

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: